I Danmark har vi såkaldt fri bevisbedømmelse, hvilket vil sige, at der ikke gælder regler for, hvornår noget kan eller skal anses for bevist. Dommerne er med andre ord ikke bundet i forhold til deres vurdering af sagen, og en part kan principielt løfte sin bevisbyrde på mange forskellige måder.
I praksis er der dog en væsentlig undtagelse til dette princip: Hvis en sag drejer sig om mulige mangler – det være sig om det nylagte gulv overholder gældende tolerancer, om malerarbejdet er udført fagmæssigt korrekt, om farveforskelle på murstenene pga. forskellige brændinger er inden for det acceptable etc. – vil det være noget nær umuligt at løftebyrden for de påberåbte mangler uden at gennemføre syn og skøn.
Hør mere om hvad du kan gøre ved klager vedrørende maler-, murer-, tømrer-, snedker-, køkken-, stenhugger-, tække-, kloak-, brolægger-, gulv, anlægsgartner- og jordarbejde.
Advokater med stor erfaring vedrørende syn og skøn til konkurrencedygtige priser
Vi har betydelig erfaring med syn og skøn, såvel inden- som udenretligt, og kan bistå dig/jer under hele processen, hvad enten du/I er bygherre eller entreprenør: Fra anmodning om syn og skøn, herunder formulering af spørgsmålene og udfyldelse af den foreskrevne blanket (hvis det foregår via domstolene) over deltagelse under skønsforretningen til afhjemling i retten.
For navnlig privatpersoner vil der ofte være mulighed for at opnå retshjælpsforsikringsdækning – også til isoleret bevisoptagelse, altså uden for en retssag. Det vil i givet fald være forsikringsselskabet, der afholder de med syn og skøn forbundne omkostninger, inklusive honorar til skønsmand og evt. sagsomkostninger til modparten. Dog vil der være en selvrisiko.
Kontakt os – og hør mere om syn og skøn uden retssag.
Dommeren træffer afgørelse i sagen, men …
Dommere kan jura, men ser sig ikke nødvendigvis i stand til på egen hånd at vurdere, hvorvidt en entreprenør har udført sit arbejde i overensstemmelse med gældende forskrifter og faglige standarder, om en forlangt pris ved regningsarbejde afviger fra en sædvanlig markedspris, etc.
Her kommer skønsmænd ind i billedet. Skønsmænd er sagkyndige, som anmodes om at besigtige genstanden for det ønskede syn og skøn og derefter besvare spørgsmål stillet af parterne – inden for den pågældende skønsmands fagområde – med henblik på at få belyst sagen og ultimativt give dommeren et grundlag for at træffe afgørelse.
Det er dommerne, der træffer afgørelserne, men når det er sagt, vil en sags udfald meget ofte bero på skønsmandens vurdering. Har skønsmanden vurderet, at der er udbedringskrævende forhold, og skønnet at det vil koste 100.000 kr. at udbedre disse, vil en juridisk dommer sjældent anse sig selv for at være i stand til at vurdere udbedringsomkostningerne mere præcist end den sagkyndige skønsmand.
Da syn og skøn har så stor betydning for resultatet i sidste ende, er det afgørende at få stillet de rigtige spørgsmål til skønsmanden/-mændene, herunder at få sikret, at skønsmanden besvarer spørgsmålene på det rigtige grundlag og med evt. relevante forudsætninger indlagt.
Kontakt advokaterne vedrørende syn og skøn – og hør mere om vores faste lave priser på arbejdet. Hør også om vi kan hjælpe med “udenretligt syn og skøn” i jeres situation.