Mange unge mennesker søger til København for at uddanne sig. Det er i dag både svært og dyrt at finde en studiebolig i København, hvorfor forældrekøb er blevet en løsning for mange. Forældrekøb kan både vise sig ved køb af fast ejendom og ved køb af andelsbolig.
Forældrekøb af andelsbolig (andelshus, andelslejlighed m.m.)
Vi hjælper med det hele
- Komplet rådgivning
- Gennemgang af købsaftalen
- Gennemgang af alle dokumenter
- Al dialog med ejendomsmægleren
- Dialog med købers og sælgers bank
- Følger handlen til dørs
- Skøde & refusionsopgørelse
- Udarbejdelse af lejekontrakt
9.800 kr. inkl. moms
Få et uforpligtende tilbud
Forældrekøb af andelsbolig / andelslejlighed i København
Fordele og ulemper ved forældrekøb af andelsbolig / andelslejlighed
Hvis andelsboligforeningen tillader at bruge andelsboligen til forældrekøb, er der både fordele og ulemper herved.
Fordelen ved forældrekøb af en andelsbolig er, at andelens værdi stiger i takt med nedbringelsen af foreningens belåning. Endvidere er det muligt at optage lån i andelens værdi med ejerpant som sikkerhed, og som lejer kan dit barn søge boligsikring, hvis der foreligger en gyldig lejekontrakt.
Der er således også ulemper ved at foretage forældrekøb af andelsbolig. Først skal det nævnes, at det er foreningens vurderingsmand som vurderer evt. forbedringers værdi. Maksimalprisen fastsættes enten efter anskaffelsesprisen, en valuarvurdering eller seneste ejendomsværdi. Ejendommen må derfor ikke sælges eller købes til en højere værdi end maksimalprisen. Endvidere er det muligt for foreningen at skifte opgørelsesmetode, hvilket kan betyde, at andelsværdien kan ændrer sig i op- og nedadgående retning. Derudover kan andelens værdi blive reduceret, når foreningen optager lån. Ved et evt. senere videresalg af andelslejligheden til dit barn, kan salget ikke ske til en reduceret pris, som det kan ved salg af en ejerbolig.
Vær opmærksom
Der er ingen lovgivning, som regulerer forældrekøb i andelsboliger, og der er derfor intet forbud mod forældrekøb i andelsboligforeningsloven. Det er derfor alene foreningens vedtægter, som kan forhindre forældrekøb.
I forbindelse med forældrekøb er det derfor nødvendigt at undersøge, om eventuelle bestemmelser i ejerforeningens vedtægter er til hinder for, at boligen kan lejes ud efter formålet. Dette kan f.eks. være en servitut eller lignende rettigheder der påhviler ejendommen.
Det kan forekomme, at der er en bopælspligt, som forhindrer forældrekøbet. I nogle andelsforeninger, er andelshaveren forpligtet til selv at bo i andelsboligen, medmindre personen er fraværende af særlige grunde. I dette tilfælde er det dog muligt at give et rentefrit anfordringslån til barnet. Derved køber barnet sig ind i andelsforeningen, hvilket kan gøre andelsboligen til et vældigt godt bud på en studiebolig.
Skattemæssige forhold ved udlejning af andelsbolig
Når man udlejer en ejerbolig, sidestilles forholdet med drift af erhvervsmæssig virksomhed. Dette gælder dog ikke for andelsboliger, da andelsforeningen er den egentlige ejer af lejligheden. Ejeren er derfor fremlejegiver og ikke udlejer, hvorefter de specielle skatteordninger, som gælder for egentlig udleje ikke kan anvendes på forholdet. Forældrene beskattes således efter de almindelige regler for personbeskatning uden mulighed for fuldt rentefradrag.
Finansiering af andelsbolig
Som andelshaver har du ikke mulighed for at optage et realkreditlån, som man har ved køb af fast ejendom. En andelsbolig kan derfor kun finansieres med et banklån plus en udbetaling på 5 procent af købsprisen, hvor andelen stilles som sikkerhed for lånet. Der er intet til hinder for at forældre, der i øvrigt ejer fast ejendom, optager et realkreditlån heri for at erhverve andelsbeviset kontant. Dette kan være en billigere løsning, end optagelse af et banklån. Derudover kan et alternativ være at yde barnet et lån, der muliggør, at barnet selv køber andelsbeviset.
Salg af andelsbolig
Andelsboligforeningsloven har fastsat de overordnede rammer for køb og salg af andelsboliger, herunder hvad en andelsbolig må koste. Lovgivningen bestemmer, at det er andelsboligforeningens bestyrelse, som skal godkende overdragelsesaftalen. Det er op til den enkelte forenings vedtægter at specificere, hvem boligen må overdrages til, og under hvilke vilkår overdragelsen skal ske. Inden der indgås en aftale om salg af andelsboligen, skal sælger udlevere en række dokumenter om andelsboligforeningen og andelsboligen til køberen, bla. budget, referat fra generalforsamlinger, nøgleoplysninger mm.
Vær tryg ved køb af andelsbolig
Hvis du kan se fordelene ved et forældrekøb af en andelsbolig, kan Boligadvokatkontoret hjælpe dig med købet samt gennemgang af både købsaftalen og handelens øvrige dokumenter. Boligadvokaten vil rådgive dig om de risici, der kan medfølge ved køb af en andelsbolig og hjælpe dig med at stå i den bedst mulige juridiske situation. På denne måde kan du komme trygt gennem bolighandlen.
Husk altid enten at få indskrevet et advokatforbehold eller at kontakte os inden du underskriver købsaftalen. Ved at anvende et advokatforbehold får du mulighed for at få advokaten til at gennemgå dokumenterne og er der noget som gør handlen ikke ønskes gennemført, kan advokaten indenfor den fastsatte frist, gøre brug af forbeholdet til at udtræde af aftalen.
Andre vigtige overvejelser ved forældrekøb
- Boligens størrelse og beliggenhed: Tænk på boligens størrelse og placering i forhold til barnets behov og studiested. Det kan også være værd at overveje boligens gensalgsværdi og potentielle værdistigninger.
- Finansiering og lån: Det er vigtigt at få en solid finansieringsplan på plads. Snak med en økonomisk rådgiver eller banken om lånemuligheder og de økonomiske implikationer af at købe en andelsbolig.
- Juridiske aspekter: Sørg for at have styr på lejeaftalen, og at den overholder alle gældende regler. Det er også en god idé at få juridisk bistand til at gennemgå alle dokumenter og kontrakter.
- Forsikring og vedligeholdelse: Forsikring af boligen og løbende vedligeholdelse er vigtige aspekter af at eje en andelsbolig. Disse udgifter bør indgå i budgettet.
- Boligforeningens regler og økonomi: Undersøg boligforeningens økonomi og regler. En sund boligforening med gode vedligeholdelsesplaner og en solid økonomi er essentiel for en god investering.
At købe en bolig til udlejning til ens barn kan være en fremragende måde at hjælpe dem på, men det kræver grundig forberedelse og forståelse for de mange aspekter af såvel skatteregler som praktisk forvaltning af ejendommen. Kontakt os og lad os hjælpe dig god videre med fordelagtige juridiske klausuler og god rådgivning.
Ja, det er muligt at få boligstøtte til en andelsbolig i Danmark. Boligstøtte, også kaldet boligsikring, er en økonomisk hjælp, som gives til personer med lave indkomster, der bor i en helårsbolig, herunder også andelsboliger. For at være berettiget til boligstøtte skal visse betingelser være opfyldt:
- Beboelseskrav: Du skal bo i boligen, og den skal være din primære bopæl.
- Indkomst og formue: Din og eventuelle medbeboeres indkomst og formue påvirker, hvor meget boligstøtte du kan få.
- Boligens størrelse: Størrelsen på boligen skal passe til antallet af beboere. Der er grænser for, hvor stor boligen må være i forhold til, hvor mange personer der bor i husstanden.
- Husleje: Størrelsen af huslejen eller boligafgiften for andelsboligen spiller også en rolle i beregningen af boligstøtten.
For at ansøge om boligstøtte til en andelsbolig skal du udfylde en ansøgning på borger.dk eller kontakte din kommune for vejledning. Ansøgningen kræver oplysninger om din husstands indkomst, formue, boligens størrelse, og hvor meget du betaler i boligafgift.
Det er vigtigt at bemærke, at reglerne og beregningsmetoderne for boligstøtte kan variere og opdateres, så det kan være en god idé at tjekke de nyeste informationer på borger.dk eller kontakte din kommune for specifik rådgivning.
Hvad hvis det er et forældrekøb?
Hvis andelsboligen er et forældrekøb, gælder der særlige regler for boligstøtte. Et forældrekøb indebærer, at forældre køber en bolig og lejer den ud til deres barn. For at barnet kan få boligstøtte under et forældrekøb, skal følgende betingelser være opfyldt:
- Lejekontrakt: Der skal være en skriftlig lejekontrakt mellem forældrene og barnet, som følger lejelovens regler.
- Markedsleje: Lejen skal være fastsat til markedsleje, det vil sige en leje, der svarer til, hvad andre lignende boliger i området udlejes for. Hvis lejen er usædvanligt lav, kan det påvirke muligheden for at få boligstøtte.
- Primær bopæl: Barnet skal bruge boligen som sin primære bopæl.
- Indkomst og formue: Barnets indkomst og formue skal ligge inden for de grænser, der er fastsat for at kunne modtage boligstøtte.
- Boligens størrelse: Størrelsen på boligen skal være passende i forhold til antallet af beboere.
Forældrekøb skal altså opfylde disse betingelser for at være berettiget til boligstøtte. Når disse betingelser er opfyldt, kan barnet ansøge om boligstøtte på samme måde som andre lejere via borger.dk eller ved at kontakte kommunen.
Det er vigtigt at sikre, at lejekontrakten og lejeniveauet er korrekt, da kommunen kan kræve dokumentation for dette ved ansøgningen om boligstøtte. Hvis der er tvivl om, hvordan markedslejen fastsættes, kan man få vejledning hos en boligadvokat eller en lejerorganisation.
Læs også om:
- Tinglysning af skøde hos advokat til en fair pris
- Advokat der rådgiver om boligkøb til en fast lav pris
- En boligadvokat kan hjælpe dig med rådgivning når du skal købe et håndværkertilbud
- Skjulte fejl og mangler ved køb af ejerlejlighed – opnå erstatning
- Få hjælp til en købsaftale ved køb af hus og fast ejendom hos en advokat