Arv efter forældre er et afgørende aspekt af familielov og arveret, der kan have betydelige juridiske, økonomiske og følelsesmæssige konsekvenser. At forstå de grundlæggende juridiske principper bag arv er afgørende for at sikre en retfærdig og problemfri fordeling af en forældres formue og aktiver efter deres død. Det vil vi hos Boligadvokatkontoret gøre dig klogere på i det følgende. Hvis du er i tvivl om noget, så kan du også ringe og bede om en konsultation med vores advokat, der har specialie i testamenter og arv.
Arveloven i Danmark
Den danske arvelov regulerer fordelingen af arv efter forældre og fastlægger de grundlæggende retningslinjer for, hvordan en forældres formue fordeles blandt deres arvinger. Arveloven er baseret på principper om lige fordeling og beskyttelse af arvingers rettigheder.
Hvad siger borger.dk om arveregler?
Her kan du læse mere om, hvad borger.dk siger om arveregler.
Arveafgift og retsafgift
Ved arv skal der som udgangspunkt betales to typer afgifter: retsafgift og boafgift.
Retsafgift er en betaling til skifteretten for udlevering af dødsboet. Den betales af arvingerne som en del af behandlingen af boet.
Boafgift (tidligere kaldet arveafgift) afhænger af arvens størrelse og relationen til afdøde:
- Ægtefæller og registrerede partnere er fritaget for boafgift.
- Nærmeste familie, som inkluderer børn, børnebørn og oldebørn, betaler 15 % af den del af arven, der overstiger 333.100 kr. (2024).
- Andre arvinger, der ikke er nært beslægtede, betaler både 15 % og yderligere 25 %, hvor sidstnævnte beregnes efter fradrag af de første 15 %.
Fordeling af arv (Lær mere om ” i uskiftet bo”, fordeling og andet.)
Arv fordeles i henhold til arvelovens regler, som tager udgangspunkt i afdødes familieforhold:
- Efterlader afdøde både ægtefælle og fælles børn, deles arven, så ægtefællen modtager halvdelen, og børnene deler den resterende halvdel ligeligt. Ægtefællen kan vælge at sidde i uskiftet bo, hvilket betyder, at børnene først arver, når ægtefællen går bort.
- Hvis afdøde kun efterlader en ægtefælle uden livsarvinger, arver ægtefællen det hele.
- Hvis der hverken er ægtefælle eller livsarvinger, fordeles arven blandt den øvrige familie i henhold til arveklasserne.
- Hvis afdøde ikke efterlader sig nogen arvinger eller testamente, tilfalder arven staten som “herreløst gods”.
Arv fra udlandet
Når arven kommer fra en person, der boede i udlandet, fordeles den som udgangspunkt efter reglerne i det land, hvor afdøde havde bopæl ved dødsfaldet.
Skifteportal og undtagelser
Arvinger, bobestyrere og andre med krav mod dødsboet skal som hovedregel bruge Domstolenes Skifteportal til at registrere krav, effektfortegnelser og forespørgsler. I særlige tilfælde kan skifteretten give tilladelse til undtagelse fra at bruge portalen.
Arveret for børn
Ifølge arveloven har børn automatisk arveret efter deres forældre. Dette betyder, at børnene arver en del af deres forældres formue, medmindre andet er aftalt eller bestemt i et testamente. Arven fordeles normalt ligeligt mellem alle børn, medmindre der er særlige omstændigheder eller testamentariske dispositioner.
Betydningen af testamenter
Et testamente er et juridisk dokument, der giver en person mulighed for at bestemme, hvordan deres formue skal fordeles efter deres død. Et testamente kan ændre den lovmæssige arvefordeling og give mulighed for at tilgodese særlige arvinger eller foretage andre specifikke dispositioner.
Professionel rådgivning om arv
Det er vigtigt at søge professionel juridisk rådgivning og assistance, når det drejer sig om arv efter forældre. En erfaren boligadvokat kan hjælpe med at forstå de komplekse juridiske aspekter af arveret, sikre at dine rettigheder som arving bliver respekteret, og vejlede dig gennem processen med at fordele en forældres formue.
Boligadvokatkontorets ekspertise
Boligadvokatkontoret har mange års erfaring med at yde professionel juridisk rådgivning og bistand i forbindelse med arv efter forældre. Vores team af erfarne advokater har ekspertise inden for arveret og familielov og kan hjælpe dig med at navigere gennem alle aspekter af arveprocessen.
Kontakt os for professionel assistance
Har du brug for hjælp eller rådgivning angående arv efter forældre? Kontakt Boligadvokatkontoret i dag på telefonnummeret 31 31 11 36 eller via e-mail på kontakt@boligadvokatkontoret.dk. Vores dedikerede team står klar til at hjælpe dig med at sikre dine rettigheder og interesser i forbindelse med arveforhold.
Besøg os
Du kan også besøge os personligt på vores kontorer. I København er vi beliggende på Vesterbrogade 33, 1620 København V, og i Aarhus finder du os på Dalgas Avenue 40, 8000 Aarhus. Kontakt din boligadvokat fra boligadvokatfirmaet her.
Lad os hjælpe dig med at sikre en retfærdig arv efter dine forældre. Kontakt os i dag.
Comments are closed.