Det er fordelagtigt at få udarbejdet et testamente, og dette er uanset, om man er gift, er ugifte samlevende eller bor alene, og uanset om man har fællesbørn, særbørn eller ikke har børn, idet det giver mulighed for at disponere over ens efterladte formue og dermed fordele ens arv mest fordelagtigt. Få hjælp til udformningen af et testamente fra en advokat hos Boligadvokatkontoret.
Hvad er et testamente?
Et testamente er et juridisk bindende dokument, hvori en person kan bestemme, hvordan der skal disponeres over de ejendele, som den pågældende person efterlader sig ved sin død. Opretter man ikke et testamente, er det arveloven, der bestemmer, hvorledes arven skal fordeles.
Testamentet er en ensidig viljeserklæring. Det vil sige, at det stifter ret for dem, der betænkes i testamentet, også selvom dette ikke er meddelt dem før testastators død.
Arv
Dansk ret hviler på testationsfrihedens princip. En testator har således ret til disponere over sin formue til dem eller de institutioner, som den pågældende person ønsker bliver beriget ved vedkommendes død.
Testationsfriheden begrænses dog af reglerne om den legale arveret og tvangsarv.
Arvelovens udgangspunkt er den legale arveret. Det vil sige, at såfremt man er gift, da arver ens ægtefælle ½ af, hvad man som afdød efterlader sig. Har testator livsarvinger, tildeles disse en tvangsarveret. En livsarving er en slægtning i nedstigende linje, eksempelvis børn, børnebørn og oldebørn. Legale arvinger tildeles en tvangsarv, som ikke kan fratages ved et testamente til anden side.
Den del af arven som arveladeren frit kan disponere over kaldes for friarven.
Kontakt boligadvokaterne og modtag et tilbud på juridisk rådgivning.
Testamente når man er gift
Ægtefæller har som udgangspunkt fælleseje over deres samlede formue. Fælleseje betyder, at formuen skal fordeles ligeligt parret imellem ved den ene parts død. Ægtefæller betaler 0% i boafgift.
Ægtefællens legale arvelod består af både tvangsarven og friarven. Tvangsarven er ¼, og friarven er ¾. Størrelsen af arven afhænger derfor, om afdøde efterlader sig livsarvinger.
I et ægteskab uden børn arver længstlevende hele den afdøde ægtefælles formue ved dennes død.
For et ægtepar med fælles børn bestemmer arveloven imidlertid, at børnene skal arve halvdelen af det, der falder i arv efter den afdøde. Såfremt man ikke har lavet et testamente, da skal børnenes arvelod udbetales med det samme.
Det anbefales derfor, at længstlevende ægtefælle benytter sig at muligheden for at overtage fællesboet og dermed sidde i uskiftet bo. Dette skal dog aftales i et testamente. Samtidig kan man med fordel overveje at gøre børnenes arv til særeje og dermed at sikre dem bedst muligt fremadrettet.
I et ægteskab hvor der er særbørn uden fællesbørn eller med fælles børn, er arvens fordeling afhængig af, hvem af ægtefællerne der afgår ved døden først. Her er det relevant at overveje, om man ønsker at stille alle børnene lige, og yderligere om man vil have ligedeling pr. slægt eller pr. barn. Dette kan ske ved et ligedelingstestamente, som kan tilpasses til de forskellige familier.
Testator skal være dog være opmærksom på, at særbørnene skal meddele samtykke til, at længstlevende kan sidde i uskiftet bo.
Hvis man gerne vil have indflydelse på, at længstlevende ægtefælle skal sikres bedst arvemæssigt og dermed arve mest muligt, anbefales det, at man rådfører sig med en advokat, som kan hjælpe med at oprette et testamente, der tager hensyn til forskellige individuelle situationer og ønsker.
Udvidet samlevertestamente
Ugifte samlevende har ingen legal arveret efter hinanden. Det betyder, at hvis man ikke har oprettet et testamente, da vil arven efter den pågældende testator følge de legale arveklasser. Ønsker man således at sikre sin samlever, anbefales det, at man opretter et udvidet samlevertestamente.
I et udvidet samlevertestamente kan man sikre hinanden på samme måde som ægtefæller med fuldstændigt særeje. Det vil sige, at man kan sørge for, at den længstlevende modtager 7/8 af den efterladtes formue.
Før man kan oprette et udvidet samlevertestamente, skal betingelserne i arveloven § 88 være opfyldt. Herunder skal man have boet sammen i mindst to år eller have fælles børn.
Man skal dog være opmærksom på at reglerne om fælleseje herunder muligheden for, at længstlevende kan sidde i uskiftet bo, ikke kan indsættes i et udvidet samlevertestamente. Dertil skal der betales 15% boafgift.
Hvorfor skal jeg vælge Boligadvokatkontoret?
Såfremt et testamente ikke er udfærdiget ordentligt fra begyndelsen, kan det føre til ærgrelser og risiko for uenighed og potentielle konflikter blandt arvingerne, om hvordan testamentet skal forstås.
Hos Boligadvokatkontoret får du advokathjælp til at få udfærdiget et individuelt tilpasset testamente, der opfylder dine ønsker ønsker og behov.
Hvad koster et testamente?
Hos Boligadvokatkontoret koster et testamente 4.300,00 kr. Inkl. moms. Dette inkluderer stillingtagen til individuelle ønsker og forhold, udarbejdelse til udkast til testamente, ved testators godkendelse heraf en fremsendelse af testamentet til underskrift for notar samt en vejledning til underskrift.
Ved underskrift for notaren foreligger der en retsafgift på 300,00 kr. (2019).
Boligadvokatkontoret har lokale kontorer med advokater og boligadvokater i København og Aarhus.
Comments are closed.